Výroba antuky, její druhy a použití

Rozdrcená pálená cihla neboli antuka. Vše, co o ní potřebujete vědět a k čemu se používá nejčastěji. Tyto informace a mnohé další čtěte v našem článku.

Antuka je široké veřejnosti známá především jako podklad tenisových a volejbalových kurtů. Pojďme se podívat na to, jak se antuka vyrábí, z čeho je tvořena, a jaké jsou její charakteristické vlastnosti, díky kterým se z ní stal nejpoužívanější materiál pro posyp tenisových kurtů v České republice.

Antuka složení

Základem pro antukový posyp je cihlová, břidlicová nebo štěrková drť. Nejznámější a nejčastěji používaný typ je červená antuka, která je tvořena směsí rozdrcených cihel a střešních tašek. Druhý typ, který můžete potkat na některých kurtech, je zelená antuka. Zelenou antuku tvoří drcený čedič, který je známý pod pojmy Har-Tru nebo americká antuka.

Antuka výroba

Antuka je často vyráběna přímo v cihelnách z vlastního cihlářského střepu. Nesmí obsahovat přírodní písek, ale pouze ostrohranné a prachové částice. Zhutněním těchto částic vznikne pevný a neklouzavý materiál. Antuku je během výroby potřeba důkladně promíchávat, aby výsledná směs měla jednotnou barvu a frakce jednotlivých části byly dobře rozložené. Na trhu je pak dostupná volně ložená i pytlovaná antuka.

Autor: Daniel Dobrý